Kennard Architects
kennard architects_MG_5436 R.jpg

Winchester Estate

kennard architects_MG_5436 R.jpg
 

 
 

Winchester estate

Winchester, MA

The homeowner’s request was straight forward: add a pool, hot tub, cabana and three-car garage.  The size of the requested garage along with the steeply sloping site proved to be the challenge.  Our key strategy was to minimize the impact of a significant new structure and maximize the usable green space.  A magnificent magnolia tree was employed to screen the view of the new garage from the street.  A formal garden space was added to both mitigate and connect the main house to the pool area.  The structure of the pool was used to span a difficult terrain and create a tranquil equilibrium, nestled among the trees. 

 
 

 

12 FOOT TALL
Retaining Wall at Pools Edge

100 YEAR OLD
Magnolia Tree Preserved

230’ x 60’ LEVEL GRASS AREA
For Volleyball Court and Yard Games

 
 
 
 

 

“Joe needs to write a quote here, write a quote here, write a quote here….”

 

 

Restoration of the existing home was extensive. Exterior: siding, trims, roofing, windows/doors and entry porch.  Interior: kitchen, mudroom, w/c, master bedroom & bathroom.

 

 

CUSTOM DETAILS

We reclaimed usable outdoor space from the sloping portion of the site by installing a 12-foot-tall retaining wall, which captures the far corner of the pool deck.  This proved to be an exceptional strategy as it allowed for ample lawn area to be preserved for the volleyball court and other yard activities.

 
 
 

Image Gallery

Photography: Kent Dayton